Vyzkoušejte TIP od partnera Blogerky roku na dýňové latte

Už je to tady! Už to začalo!!! Podzimní dýňová smršť. Vypukne každoročně koncem léta, kdy dozrávají první dýně a sociální sítě se plní fotkami chlubivých zahrádkářů. Dýně jsou prostě úžasné a okouzlují každoročně spousty gurmánů i estétů. Jsou totiž nejenom výborné na chuť, ale i esteticky krásné a dekorativní. Nejdříve ta první Hokkaidó zdobí okenní římsu, pak to chce už jen trošku odvahy na polévku.

Dnes už se dýně pěstují ve velkém a stále přichází nové odrůdy. A také recepty, jak je uvařit, udusit, upéci i ugrilovat. Anebo je použít dokonce i na sirup. Domácí dýňový sirup do kávy. Bez éček, konzervantů a umělých barviv. Že jsi o něm ještě neslyšela? Je to tak. Zmlsané jazýčky milovníků kávy svůj nezbytný denní nápoj neustále inovují a ozvláštňují. Vanilkou, skořicí, kokosem, oříšky a také dýní. Jen si představ ráno na zastávce, někdy na přelomu října a listopadu. Je chladno, ale není pod mrakem. Máš kabát a svíráš v ruce malou termosku s touhle voňavou hřejivou kávičkou.


Anebo dýňové latte uvař návštěvě, třeba nejlepší kamarádce. Uvidíš, že překvapíš! 


Suroviny

150 ml vody

150 ml javorového sirupu

3 polévkové lžíce dýňového pyré

kousek čerstvého zázvoru

2 tyčky skořice

2 čajové lžičky hřebíčku

1/2 muškátového oříšku strouhaného

1 velké espresso z kávy Tchibo Espresso Barista

100 ml mléka

 

Postup

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Malou dýni (Hokkaidó nebo english pie) rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na kousky. Povaříme do měkka a rozmixujeme. Do kastrůlku nalijeme vodu se sirupem a přidáme pyré (zbytek pyré můžeme použít do pomazánky nebo do těsta). Kousek zázvoru nastrouháme k ostatním surovinám do kastrůlku, může být i neloupaný. Zázvor přidávejte podle chuti postupně. Nakonec přidáme zbylé ingredience, kromě kávy a mléka. Přivedeme vše k varu. Potom teplotu stáhneme a deset minut lehce povaříme. Necháme zchladnout a přecedíme přes jemné sítko.
Hotový dýňový sirup uchováme v lednici.

Na jedno latte použijeme dvě lžíce sirupu, zalijeme kávou a pomalu přilijeme teplé mléko, které můžeme i jemně našlehat.

Více na: http://www.tchiboblog.cz/dynove-latte/